Spring naar content

Creativiteit in techniek

MAAN0431Agristo-Frietfabriek_Melanie

Een ontwerptekening tot leven laten komen. Het geeft Electrical Engineer Melanie Hermans echt een kick. Ook na vier jaar werken bij Eltra is de magie van een voltooide installatie er nog steeds. Is dat de enige reden waarom ze met veel plezier voor Eltra werkt? Zeker niet! Van ambitie tot familiegevoel, Melanie deelt de ins en outs van haar werk.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
“Elke dag is anders. Ik werk op projectbasis. Soms is dat een klus van een dag, soms werk je ergens een aantal weken. Momenteel doe ik een langere klus bij Heineken in Den Bosch. We hebben hier onze eigen ‘nishut’: een soort tijdelijk kantoor en werkplaats in één. In de nishut staan ook alle spullen die we nodig hebben voor de klus. We installeren geen compleet nieuw systeem, de basis is er al. Wij zorgen dat alle techniek in de fabriek weer helemaal up-to-date is.”

Niet een baan waarbij je de hele dag achter een bureau zit, klopt dat?
“Zeker! Hoewel ik nu wel vaker achter mijn bureau te vinden ben. Eltra vroeg of ik door wilde stromen tot Field Engineer. Een field engineer verzorgt niet alleen de installatie, maar maakt ook de ontwerpen voor de besturingssystemen. Daar heb ik meteen ‘ja’ op gezegd. Ik ben ambitieus en wil me graag verder blijven ontwikkelen. Eltra kijkt met mij mee: waar ben ik goed in en welke kant wil ik op? Dat maakt mijn werk alleen maar leuker!”

Hoe ben je bij Eltra terecht gekomen?
“Met een kleine omweg. Ik heb luchtvaarttechniek gestudeerd bij de luchtmacht, maar daar zat ik niet op mijn plek. In vliegtuigonderhoud werken ze met hele strenge procedures. Je krijgt een boek en daarin staat van A tot Z precies wat je moet doen. Daardoor werd het werk een soort invuloefening, wat ik niet zo leuk vond. Vertel mij maar wat je graag wil hebben en ik vind een manier om het te realiseren. Die creativiteit kan ik in mijn werk bij Eltra zeker kwijt, daar ben ik heel blij mee.”

Hoe is het om bij Eltra te werken?
“Ik voel me thuis hier. Het is best een mannenwereld, maar wel een fijne. Waar ik eerder ook wel eens negatieve reacties heb gekregen, reageert hier iedereen heel leuk. De vrouwen in het team worden bij Eltra echt als meerwaarde gezien. Het voelt echt als een soort familie bij Eltra. De belangrijkste eigenschap die je nodig hebt om hier te werken? Motivatie. Als je wil leren, dan komt het goed. Niet met je handen in je zakken zitten en afwachten, maar nieuwsgierig zijn en initiatief nemen.”