Spring naar content

Goed op stoom

JAn-Raaijmakers-kopiëren

Binnen korte tijd een perfect functionerende productielijn installeren. Jan Raaijmakers, Senior Software Engineer bij Eltra, draait zijn hand er niet voor om. Vandaag test hij de stoomcyclus in een friteslijn. Een secuur klusje dat voorzichtig uitgevoerd moet worden. En zelfs tijdens de lunch wordt er hard gewerkt. Lees er alles over in Jans verslag van zijn werkdag.

De dag als senior Software Engineer bij Etra.
Om 4:30 uur gaat de wekker. Vandaag vroeg onderweg naar Agristo Wielsbeke. Deze vestiging van Agristo is vlak bij Kortrijk in België. Om 5:00 uur in de auto gestapt voor de reis van een kleine twee uur. Bij Agristo Wielsbeke wordt op dit moment productielijn

3 gerealiseerd. Dit is een friteslijn net als PL1 en PL2. Met een team van zo’n twaalf Eltra collega’s zorgen we ervoor dat deze lijn bekabeld, belabeld en in bedrijf wordt genomen. Er zijn ook een aantal Roemenen ingeleend voor de werkzaamheden. Ik ben een van de software engineers die de in bedrijfstelling mag doen. Mijn onderdeel is de schilafdeling en de uitbereiding van het olietankpark. In de weken voorafgaand, heb ik alle software voorbereid en ter plaatse alle IO getest.

Vandaag gaan we voor het eerst met stoom draaien. Dit moet voorzichtig uitgevoerd worden. Voordat het stoom op de toevoerleiding wordt gezet, testen we de afloop van het schillen nog een keer ‘droog’. Nadat Mathias Reynvoet, procestechnicus van Agristo tevreden is, wordt de stoomtoevoerleiding open gezet. In eerste instantie testen we één cyclus van de stoomschiller met alleen de opwarmklep. Op een veilige afstand wordt de cyclus uitgevoerd. Alles gaat zoals verwacht. Geen lekkages o.i.d.. Alleen de drukmeting van het schilvat geeft 0,0 bar aan en de flowmeter van de toevoer naar de sproeiklep geeft een te hoog mA signaal.

Na een aantal malen de stoomcyclus gezien te hebben, schrijf ik de software om, zodat de stoomklep in plaats van de opwarmklep gebruikt wordt. Ook deze starten we op met 1x de cyclus te doorlopen. Deze afloop gaat ook zoals verwacht en we kunnen dit onderdeel bijna afstrepen van de inbedrijfstellijst.

Dan is het tijd voor de lunchpauze. Met zo’n grote groep Eltra-ers is er voor gezorgd dat er boodschappen worden ingekocht. Peter de Jong is onze chef-kok en zorgt ervoor dat we goed worden voorzien. Vandaag heeft hij gezorgd voor frikandellen. Helaas lusten de Roemenen deze niet en moeten we de veertig stuks met tien man zien te verwerken. In andere lunchpauzes komen gebakken spiegeleieren of broodjes knakworst langs.

Na de lunchpauze blijkt bij controle van de druksensor van het schilvat deze driedraads aangesloten te zijn, terwijl dit een tweedraad sensor is. Mark Heestermans past de bedrading aan. De flowmeter van de toevoer naar de sproeiklep staat niet goed ingesteld. Na het aanpassen het flowsignaalbereik is de stoomcyclus opnieuw getest. Nu werken zowel de drukmeting als de flowsensor correct. We kunnen deze inbedrijfstelling als geslaagd zien.

De rest van de middag tref ik in ons tijdelijk kantoor nog voorbereidingen voor het olietankpark.

Zo rond 19:00 uur rijd ik tevreden naar huis. Weer is er een deel van de productielijn gereed. De verwachting is dat in januari het bakken en drogen gereed is. Daarna wordt stapsgewijs de productie van deze lijn opgestart. Het is mooi om te zien dat we als Eltra in een korte tijd zo’n productielijn kunnen opzetten en inbedrijf nemen.