Spring naar content

Kasten, kabels en ladderbanen

Mark-van-Esch_MAAN9846EltraContact-pagina

Een nieuwe kast die niet alleen uitstekend functioneert, maar ook op tijd klaar is. Hoe zorg je daarvoor? Projectmanager Mark van Esch is ervaringsdeskundige. Elke dag moet hij zorgvuldig de planning bewaken in zijn projecten. Is er een kink in de kabel, dan vindt hij altijd weer een oplossing om het recht te trekken. Lees alles over zijn werkweek bij Eltra.

De week als Projectmanager bij Eltra.
Het is bijna onmogelijk om op voorhand een geschikte werkdag uit te kiezen om over te vertellen. Daarom heb ik voor een werkweek gekozen: week 3 van 2022.

Hoofdzaken deze week:

  • Afwerken van twee Tummers vlokkenlijnen.
  • Ombouwen Extruder 2 & 3 bij Ascend Performance Materials (het voormalige BTP). Deze krijgen een nieuwe hoofdmotor (250kW en 400kW) inclusief nieuwe besturingskast met frequentieregelaar en een paneel t.b.v. voedingsverdeling voor de verschillende besturingskasten.

 

Maandagochtend om 7:30 heb ik afgesproken met Eric en Kevin (stage) bij Ascend om de werkzaamheden door te nemen. Doel van vandaag is het afkoppelen en verwijderen van de besturingskasten, kabels en ladderbanen. Er moet ruimte komen voor de nieuwe grotere besturingskasten. Om kosten te drukken worden de lucht/waterkoelingen en een deel van de kabels hergebruikt.

In de loop van de dag sluit Karel ook aan. We kunnen i.v.m. de krappe planning en de dikke voedings- en motorkabels alle extra krachten gebruiken. Samen met Eric bekijken we de posities van de nieuwe kasten nog eens goed. In overleg met Ascend monteren we de kastkoeling niet aan de zijkant maar aan de achterkant van de frequentieregelaar. Hierdoor hoeven we de bestaande voedingskabels en ladderbaan niet aan te passen en winnen we toch zeker een dag in de planning. Toch nog een flinke meevaller vandaag.

Dinsdagochtend ga ik weer aan de slag bij Ascend. De door KrausMaffei aangeleverde motor heeft een veel te kleine aansluitkast voor de motorkabels 2x(3×185+3x35mm2). De motorfabrikant kan een uitbreidingsmodule leveren, maar de verwachte levertijd is circa vijf weken. Dit is voor Ascend niet werkbaar waardoor wij de vraag krijgen om een alternatief te zoeken. Ik rijd naar Van Wees om met CornĂ© een gelijkwaardige uitbreiding uit te tekenen.

Woensdagochtend. Ik ga eerst naar Eltra om de voortgang van de vlokkenlijnen door te nemen met Wallie en Alexander. Vervolgens ga ik naar Ascend, waar ik de voortgang bekijk van de werkzaamheden aan Extruder 3. De besturingskasten staan op hun plek en de mannen zijn bezig met het aanleggen van de kabels. Ik bekijk met Karel en Eric uit hoe we de nieuwe voedingskabels naar Extruder 2 precies gaan laten lopen.

De rest van de dag besteed ik achter mijn laptop:

  • Uitzoeken en bestellen materialen t.b.v. Extruder project.
  • Zoom meeting met Ascend en KrausMaffei over voortgang, problemen en planning rondom Extruder project.
  • Siemens PLC materiaal bestellen t.b.v. nieuwe vlokkenlijn. Als we hiermee wachten tot de engineering klaar is, komen we in de problemen met de levertijden. De bestellingen zijn dan ook gebaseerd op eerdere vergelijkbare projecten.

 

Donderdag is de vaste thuiswerkdag. Ik doe de werkvoorbereiding voor de lopende projecten en kijk ook over de facturen heen voordat ze verstuurd worden.

Vrijdagochtend werk ik eerst vanuit huis aan de twee vlokkenlijnen. Ik ga levertijden na, controleer tekeningen, en neem met Tinus de layouts van de ladderbanen en openstaande actiepunten door. Daarna ga ik naar Ascend. Hier worden de laatste kabels aangesloten op Extruder 3. Samen met Eric bekijk ik welke voorbereidingen we al kunnen uitvoeren rondom Extruder 2 en nemen we de planning voor week 4 door. De rest van de dag besteed ik vooral aan de werkvoorbereiding van de vlokkenlijnen en de extruders.

Tijdens de werkzaamheden aan deze hoofdprojecten komen er regelmatig vragen tussendoor. Vanuit de engineeringsafdeling m.b.t. toe te passen componenten, voorbeeldprojecten en het doorzetten van bestellingen. Via Alexander vanuit de werkplaats m.b.t. tekeningen, planning en levertijden. En tot slot klanten met storingen/problemen, offerte aanvragen en vragen over lopende projecten.

Na twee Zoom meetings, 144 inkomende en 52 uitgaande mails en vele telefoontjes zitten de werkzaamheden voor Eltra er om half 5 vrijdagmiddag op.

Tijd om thuis verder te gaan met het andere grote project: ‘de verbouwing’.