Spring naar content

Oneindige kansen om te leren

MAAN0120Eltra_Werkplaats-Lieke

Werken met kasten die twee keer zo oud zijn als jezelf. Lieke van Pelt, twintig jaar, komt het regelmatig tegen in haar werk- en leertraject tot Electrical Engineer bij Eltra. En dat is precies wat Lieke zo leuk vindt aan haar werk. Van decennia oude kasten tot de nieuwste technieken: er is oneindig veel te ontdekken. Lieke vertelt over haar passie voor leren, haar fascinatie voor de technische wereld en hoe ze bij Eltra kan ontdekken wat ze het allerleukst vindt.  

Waarom heb je voor dit werk gekozen?
“Van jongs af aan ging ik regelmatig met mijn vader mee naar zijn werk, ook in de techniek. Dat vond ik altijd erg leuk. Toen ik een opleiding moest kiezen, hoefde ik niet lang na te denken. De techniek wereld is zo groot en constant in ontwikkeling. Het is een werkveld waarin je oneindig nieuwe dingen kunt blijven leren. Dat spreekt me erg aan.”

Hoe lang werk je al bij Eltra?
“Drie jaar geleden begon ik met mijn werk- en leertraject bij Eltra. Over een maand rond ik mijn MBO Niveau 3 af en over een jaar hoop ik ook Niveau 4 op zak te hebben. Ik begon toen ik achttien was, midden in de pandemie. Daardoor heb ik de eerste twee jaar bijna alleen maar in de werkplaats gewerkt met als resultaat dat ik nu heel goed tekeningen kan lezen! Toen ik aangaf dat ik ook graag mee naar een externe klant wilde, stond ik binnen een week op locatie. Zo gaat dat bij Eltra: als je iets wil leren, zijn ze altijd bereid om je daarbij te helpen.”

Hoe ziet jouw leertraject er tot nu toe uit?
“In het begin deed ik alle klussen samen met een collega. Ik moest alles nog leren. Omdat ik met zo veel verschillende collega’s werk, zie ik ook heel veel verschillende manieren om een installatie of reparatie aan te pakken. Al die verschillende werkwijzen probeer ik me zoveel mogelijk eigen te maken. Zo kom ik er steeds meer achter wat voor mij werkt. Inmiddels word ik steeds meer vrijgelaten. Zoveel mogelijk zelf doen, daar leer je het meest van! Maar als ik er niet uitkom, staat er altijd iemand klaar om met mij mee te kijken.”

Welke eigenschappen heb je als medewerker bij Eltra nodig?
“Toen ik net bij Eltra werkte, mocht ik een paneel bedraden van drie kasten breed. Zo’n groot project had ik nog nooit gedaan! Je moet dus wel van een uitdaging houden. Ik vind dat heerlijk. Overzicht houden, alles secuur bestuderen… Ik ben er goed voor gaan zitten om alles op orde te krijgen. Dat het uiteindelijk lukte om alles goed te installeren, was fantastisch. We zijn een hechte groep collega’s. We houden van een grapje, maar gaan er ook echt voor. Als we een keer moeten overwerken, doen we dat zonder te klagen. We gaan er voor de volle 100% voor, dat maakt dit werk zo leuk.”