Spring naar content

Sleutelen aan servers

Dennis_vierkant_MAAN0016Eltra_Systeembeheerder

Je kunt een prachtige planning maken, maar soms loopt een dag opeens toch compleet anders dan verwacht. Dennis van Rijckevorsel, System Engineer bij Eltra, weet daar alles van. Eén belletje aan het begin van zijn dag gooit alles om. Dennis neemt ons mee in zijn werkdag en laat zien hoe hij toch de belangrijkste dingen van zijn to do-lijst gestreept krijgt.

De dag als System Engineer bij Eltra.
De dag begint als om 6:00 de wekker gaat. Even snel douchen, klaar maken, spullen pakken en om 6:30 de auto in.

In mijn hoofd heb ik een mooie planning voor vandaag. Voor het Coca Cola SCADA/Ignition project hebben we (mijn collega Rob en ik) een klein verrijdbaar patchrack besteld, om de servers en toebehoren voor dat project in te hangen zodat we de servers gemakkelijk kunnen configureren. Dit rack wil ik vandaag graag in elkaar zetten, de servers erin hangen en als de tijd dat toelaat alvast het een en ander configureren.

Ik kom bij Eltra aan en start ik mijn laptop op. Ik krijg gelijk een belletje vanuit Van Wees. Het netwerk werkt niet goed: sommige netwerkschijven zijn onbereikbaar en ook Outlook geeft foutmeldingen.

Tijd om op onderzoek uit te gaan. Gelukkig kan ik het probleem snel vinden: het besturingssysteem van een (fysieke) server is vast gelopen. Op deze server wordt onder andere de (virtuele) data- en mailserver gehost.

(Een stukje context: een fysieke server heeft een besturingssysteem, waarop je meerdere servers “virtueel” kunt hosten. Hierdoor heb je dus niet voor iedere server een fysiek apparaat nodig.)

Ik kan de server vanaf Eltra benaderen en opnieuw opstarten, waardoor ik niet dus niet naar Van Wees hoef toe te rijden. Ik maak een screenshot van de foutmelding, zodat ik dit later uit kan zoeken en start de server opnieuw op. Ik bel Van Wees op, met de verwachting dat het een half uurtje duurt voordat de server herstart is en alle virtuele servers gestart zijn.

De mailserver start helaas niet goed op. De crash van de server heeft de Windows-installatie beschadigd. Ik kijk of het nog eenvoudig te repareren is, maar helaas. Ik kies voor nu de snelste (en meest effectieve) oplossing: een backup terugzetten. Ik zet de mailserver uit en start het proces om de backup terug te zetten. Dit kan ruim een uur duren. Ik bel nog een keer naar Van Wees en geef door dat ze wel kunnen werken, maar niet kunnen mailen, en dat dit ongeveer twee uur gaat duren. Hiermee geef ik mezelf wat tijdsmarge om, als de backup is teruggezet, de server op te starten en even te testen.

Terwijl de backup loopt, begin ik eindelijk aan een onderdeel van de originele planning: het rack in elkaar zetten. Ik zet een wekker op mijn telefoon, ga naar de serverruimte en haal het rack uit de doos waarin het is verpakt.

Het heeft wat weg van het gemiddelde IKEA-bouwpakket. Boekje, zakjes met nummertjes, en gekleurde stickers op de onderdelen. Een kind kan de was doen. Een uur later staat het ding eindelijk in elkaar (want dat valt toch altijd tegen…).

De wekker gaat: tijd om terug naar mijn bureau te lopen om te kijken of het terugzetten van de backup inmiddels gelukt is. De balk staat op 94%, dus ik wacht het even af. Een kleine tien minuten later is het proces klaar en start ik de server op. Alles ziet er goed uit, ik controleer het e.e.a. en bel weer naar Van Wees. Outlook werkt weer, en de mailtjes van afgelopen nacht en vanochtend stromen langzaam binnen.

Terug naar de serverruimte. Hier click ik de rails van de servers in het rack. Daarna kan ik de servers in de rails hangen en het rack inschuiven. Ik houd qua ruimte ook vast rekening met de onderdelen die nog binnen moeten komen, zodat niet alles op elkaar wordt gepropt. Ik sluit de servers aan op een switch die ik vorige week heb geconfigureerd en sluit deze switch weer aan op het Eltra-netwerk.

De servers starten automatisch op wanneer ze aan de stroom worden gehangen. Ik bekijk per server of ze goed doorstarten, en laat het daar voor vandaag bij. Ik heb nog wat administratief werk liggen wat ik graag gedaan wil hebben vandaag.

Onlangs is er een medewerker uit dienst gegaan en deze heeft de spullen (laptop, yubikey etc.) ingeleverd. Ik bekijk de ingeleverde spullen (zitten er vreemde krassen, beschadigingen etc. op), maar vind gelukkig niets vreemds. In Syntess pas ik de gebruiker van de spullen aan, zodat ik ze op voorraad kan leggen en later kan hergebruiken. De laptop zet ik aan en kijk ik na. Ik verwijder niet-relevante software en voer wat updates uit. De spullen leg ik daarna terug in de serverruimte. Ik kijk op de klok en het is inmiddels alweer 16:00.

De dag zit er alweer op. Tijd om af te sluiten en de sportschool in te duiken. Al met al een geslaagde dag.