Spring naar content

Techniek met een fleurige twist

Paul_Haast_IMG_2771

Op zesjarige leeftijd ontdekte Paul de magie van techniek. Onder toeziend oog van zijn vader sloeg hij zijn eerste spijkers in een wagen voor het bloemencorso. Sindsdien stroomt de liefde voor techniek door zijn aderen: overdag engineert hij voor Eltra machinebesturingen, in de zomer werkt hij ’s avonds aan de corsowagen.

Wat is jouw functie bij Eltra?
“Ik ben Senior Hardware Engineer en werk 99% van de tijd voor dezelfde opdrachtgever, een machinebouwer die rolvormers maakt. Toen ik bij Eltra startte, rondden we het ene project af voor we aan de volgende begonnen. Nu lopen er vaak meerdere projecten door elkaar. Dat komt voornamelijk door de slechte beschikbaarheid van sommige materialen: we moeten zo vroeg mogelijk bestellen. Daardoor werken we nu meer gefaseerd. Voor het ene project zijn de materialen al besteld, voor een andere opdracht zijn we nog met de tekeningen bezig en voor de derde wordt er al gebouwd.”

Hoe ziet een werkdag eruit voor jou?
“Mijn hoofdtaak is engineering, het maken van onder andere schema’s en kastlayouts. Dat gebeurt echt achter het bureau. Maar ik ben ook vaak te vinden in de werkplaats om te overleggen met de monteurs. Als ik ’s morgens in de auto naar mijn werk zit, maak ik vaak een to do-lijstje in mijn hoofd. Aan het einde van de dag denk ik weleens: ik heb heel veel gedaan, maar niets van mijn lijstje. Dat is ook werken bij Eltra. Je moet meebewegen met wat zich aandient en tegelijkertijd overzicht houden van wat er allemaal nog open staat. Soms best lastig, maar ook een leuke uitdaging!”

Wat is het leukste aan werken bij Eltra?
“Bij Eltra kan je iedereen aanspreken, het is echt een hele platte organisatie. Iedereen is bereid naar elkaar te luisteren en elkaar te helpen. Daar steekt Eltra ook echt moeite in. Onlangs zijn we met het hele bedrijf naar Athene geweest. Elke avond uit eten, mini Olympische Spelen, een stadswandeling- en fietstocht, boottocht en 4×4 off-road rijden: het was enorm gezellig! Ik heb mijn collega’s daar echt op een andere manier leren kennen.”

Wat doe je het liefst als je klaar bent met werken?
“Al van jongs af aan ben ik elk jaar betrokken bij het bloemencorso in Zundert. De optocht vindt het eerste weekend van september plaats. Het weekend erna komen wij alweer bij elkaar om op zoek te gaan naar een ontwerp voor het jaar daarna. Ik ben er drie á vier avonden in de week mee bezig. Dat is niet alleen maar hard werken, het is ook vooral erg gezellig. Een aantal jaar geleden wonnen we met een wagen waarin veel LED-verlichting was verwerkt om verkeersstromen te simuleren. Ik heb de besturing bedacht, uitgewerkt en gemaakt. Dat is toch wel de leukste manier om je werk mee naar huis te nemen!”